Indien u kind nog niet gevaccineerd is tegen het humaan papillomavirus (HPV), raden wij u aan deze vaccinatie zo snel mogelijk uit te voeren. Zelfs als het niet verplicht is, zal deze vaccinatie uw kind beschermen tegen infecties die kunnen leiden tot ernstige gevolgen zoals genitale wratten of bepaalde kankers.

Uw kind kan echter wel al zijn/haar HPV vaccin via de school of een andere arts toegediend gekregen hebben.

Als uw kind al gevaccineerd is tegen HPV, gelieve ons dit te melden om zo het medisch dossier aan te vullen.

In de praktijk,

  • Voor meisjes en jongens van 12 tot en met 13 jaar is het HPV-vaccin gratis via het school vaccinatieprogramma van de Vlaamse overheid, maar niet via de apotheek. Het is dus de arts of school van uw kind die het vaccin moet bestellen. Twee vaccin dosissen die met een minimum interval van 5 maanden worden uitgevoerd, zijn op deze leeftijd vereist.

  • Voor meisjes en jongens van 12 tot en met 18 jaar wordt het HPV-vaccin gedeeltelijk vergoed (12,10€ / injectie) en op voorschrift kunt u het vaccin bij de apotheek krijgen. De arts van uw keuze kan dan de vaccinatie uitvoeren. Twee vaccin dosissen zijn nodig tot 15 jaar. Vanaf de leeftijd van 15 jaar zijn drie dosissen vereist voor een volledige vaccinatie.

U kunt contact opnemen met de huisartsenpraktijk voor bijkomende informatie, een voorschrift om het vaccin bij de apotheek te krijgen en een afspraak bij de verpleegster te maken om uw kind te vaccineren. 

Voor een meer gedetailleerde informatiebrochure over het humaan papillomavirus of HPV: klik hier.