VACCINATIECAMPAGNE: GRIEPVACCIN EN COVID-BOOSTER 2023

Griepvaccin? Covid-booster? Of beide?
De beschikbare vaccins tegen covid en griep beschermen zeer goed tegen het risico zwaar ziek te worden of in het ziekenhuis te belanden door covid of griep.
Voor de prioritaire doelgroepen raden we beide vaccinaties ten stelligste aan. Voor de niet-risico patiënten is de keuze volledig aan de patiënt. Wij raden sterk aan dit najaar een griepvaccinatie en een booster tegen COVID-19 te laten toedienen bij:

  • alle 65+’ers
  • zwangere vrouwen
  • patiënten (ongeacht leeftijd) met chronische ziekten, in het bijzonder diabetes, hart-, long- en nieraandoeningen
  • iedereen die in de zorgsector werkt.

Wanneer vaccineren?
Het is belangrijk je tijdig te laten vaccineren: het COVID-vaccin best voor eind oktober, het GRIEP-vaccin vanaf midden oktober.
Het COVID- en griepvaccin mogen samen toegediend worden, maar je spreidt ze best. Een piek in de coronabesmettingen wordt midden oktober verwacht. Het vaccin tegen corona krijg je best voor de piek. De griepperiode valt steeds later.

Praktisch:
COVID-vaccin: besteld door de praktijk. U hoeft hiervoor niets te doen.
GRIEP-vaccin: afhalen bij uw apotheek, koel bewaren en meebrengen naar het geplande vaccinatiemoment. U heeft hiervoor geen voorschrift nodig.

Afspraak maken:
Een afspraak maken kan via het secretariaat (011 48 59 32), maar bij voorkeur online via het gekende agendasysteem. Zorg ervoor dat u de juiste soort afspraak kiest:

  • Griepvaccinatie alleen
  • Covid-vaccin alleen
  • Griep- en COVID-vaccin samen

Tijdens dit prikmoment worden er alleen vaccins geplaatst. Er kan dan geen medisch probleem worden behandeld of voorschriften gemaakt worden.

Kostprijs:
COVID-vaccin: gratis (zowel vaccinatie als plaatsing)
GRIEP-vaccin:

  • kopen bij uw apotheek, terugbetaling door ziekenfonds
  • plaatsing is gratis bij ons in de praktijk

Belangrijk:
Maak één afspraak per persoon en draag praktische kledij (korte mouw) om alles vlot te laten verlopen.

Indien u de dag van uw vaccinafspraak ziek bent (koorts, hoesten en/of ademhalingsmoeilijkheden, spierpijn, keelpijn of hoofdpijn, vermoeidheid, geur- en smaakverlies, verkoudheid, diarree) kan u best de uw afspraak uitstellen. Gelieve tijdig te annuleren, zodat er eventueel een andere patiënt in uw plaats kan komen.

Gezien de beperkte houdbaarheid van het COVID-vaccin is het voor ons héél belangrijk om te weten hoeveel patiënten er komen. Om die reden kunnen we dus geen vaccinaties tijdens de gewone raadpleging toedienen.

 

Meer info betreffende het vaccineren: klik hier.  

Personen met verhoogd risico op pneumokokkeninfecties kunnen ook best even nagaan of zij een inhaalvaccinatie nodig hebben.